Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü mezunlarının bir e-ortamıdır.

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler

Arşiv

metu-ie-alumni

Kimlik

Yazışma

Türkiye'de Elektrik Üretimi ve Özelleştirme
 

Yönlendirme Sayfası

Devam >>>

30 Mayıs 2003 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) 'nun aldığı kararla Türkiye'deki elektrik üretim tesisleri ve dağıtım bölgeleri özelleştirme kapsamına alınmış. Konu basına daha iki hafta önce açıklanmış. [1]

Bu kararla bağlantılı olarak özelleştirme portföyünde yer alan tesislerin içinde hidroelektrik ve termik üretim tesisleri ile dağıtım bölgeleri bulunuyor. [2]

Tesislerin çoğu Ankara, Samsun, Sivas, Tokat vs gibi yerlerde. Portföyde GAP'a bağlı tesis henüz yok gibi. Ancak büyük ihtimal GAP da yakında yerini alabilir o satılık tesisler listesinde.

Her neyse o başka ve derin bir konu. Şimdilik asıl hatırlatmak istediğim şuydu: Elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesi bitince evinizden mum, el feneri ve pilleri sakın eksik etmeyin.

Kaynaklar:

[1] T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı basın açıklaması, 30 Temmuz 2003, ( http://www.oib.gov.tr/duyuru/2003-07-30_enerji_danismanlik.htm )

[2] T.C. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Enerji Sektörü Portföyü ( http://www.oib.gov.tr/portfoy/enerji.htm )

Yüksel Çamaş
[METU-IE-ALUMNI:11722] Turkiye'de elektrik uretimi ve ozellestirme
16.08.2003 21:06
********************

Sn. ÇAMAŞ,

Listemize gönderdiğiniz e-postalarınızı fevkalade önemli buluyor ve büyük bir dikkatle takip ediyorum. Bu kez yine önemli bir konuya temas etmişsiniz.

"Elektrik üretim ve dağıtımının özelleştirilmesi bitince evinizden mum, el feneri ve pilleri sakın eksik etmeyin" sonucuna tam olarak nasıl vardınız bilememekle birlikte, konunun listemizde tartışmaya açılmasının yararlı olacağını düşünüyorum.

Değerlendirmenizi biraz daha açıp bizlerle paylaşabilir misiniz?

Mustafa AKMAZ'95
*********************

http://www.gregpalast.com/detail.cfm?artid=258&row=1

Tunç Çelik
*********************

http://www.liberal-dt.org.tr/guncel/Ulusoy/alul_enerji.htm

Mustafa Akmaz
*********************

Ben Yüksel Bey'e katılamayacağım. Bilgi eksiği olduğunu tahmin ediyorum.
Türkiye genelinde sadece 1 bölgede - Kayseri - elektrik dağıtım işi özel sektörce yapılıyor, buradaki toplam kayıp kaçak oranı %10 lar civarında. TEDAŞ tarafından dağıtımı yapılan ve bu oranda kayıp kaçak olan tek bölge Istanbul'un Anadolu yakası, oda çok kısa bir süre öncesine kadar özel bir şirket (Aktaş, bu arada Aktaş modelini savunmuyorum) tarafından işletiliyor idi, kayıp kaçak oranının düşük olmasının sebebi bu.
Devlet tarafından işletilen diğer dağıtım bölgelerinde (yukarıdaki iki bölge dışında, yani Türkiyenin nerede ise tamamı) ise %22 - 23 lerden başlayarak %50 leri aşan kayıp kaçak oranları sözkonusu. Bu da kötü yönetim yüzünden bizim cebimizden çıkan paralar, ve sonuçta asıl karanlık demek.

Vedat Aydın 89.
*********************

Sn. Akmaz,

Bu konuda uzman değilim ancak izlenimlerimi şöyle değerlendirebilirim.

Dünyadaki elektrik üretim ve dağıtım piyasalarını şekillendiren değişiklikler incelendiğinde karşımıza iki adımlık bir trend çıkıyor:

(i) Özelleştirme ve düzenlenen elektrik piyasasi (privatization and a regulated market): Yani devletin sahip olduğu ve işlettiği elektrik üretim ve dağıtım tesislerinin özelleştirilmesi ve piyasanın bağımsız kurumlar tarafından düzenlenmesi.

(ii) Tamamen serbest elektrik piyasası (deregulation)

Bu iki değişim aşamalarını tamamen veya kısmen tamamlamış piyasalarda karşılaşılan üç önemli sonuç ise şunlar olmuştur:

(i) Elektrik fiyatlarındaki fahiş artış (örneğin California'da geçen sene yaşanan elektrik krizleri sırasında elektrik fiyatının %1000 arttığı günler olmuştur. %1000 typo değil)
(ii) Elektrik kesintilerinde artış
(iii) Degişik sektörlerde işşizlik artışı

Bu üç sonuç da evde mum ve el feneri bulundurmayı haklı çıkartacak sonuçlardır ve örnekleri yukarıdaki aşamalardan geçmiş veya geçiyor olan California, Montana, Alberta, New York, New Zealand, Brezilya vs gibi birçok bölgede yaşanmıştır ve yaşanıyor. [1] [2] [3] [4] [5]

Saygılarımla
Yüksel Çamaş 86

Kaynaklar:

[1] CNN, 2001, "California power crisis sends shock waves nationwide" ( http://www.cnn.com/SPECIALS/2001/power.crisis/backgrounder.php )

[2] Common Dreams, "Trusting Corporate America" by Seth Sandronsky, Feb 8, 2002 ( http://www.commondreams.org/views02/0208-03.htm  )

[3] CBC News, "Deregulating Electricity -- Montana's Experience" by Erica Johnson, Jan 23, 2001
http://www.cbc.ca/consumers/market/files/services/deregulation/index2.php

[4] CBC News (Calgary), "Power Struggle" http://calgary.cbc.ca/indepth/deregulation/

[5] Business Week, "Did Brazil's Lights Just Flicker?", May 7, 2001 http://www.businessweek.com/magazine/content/01_19/b3731167.htm

Yüksel Çamaş
****************

Vedat Bey, elektrik kaçakçılığını önlemenin elektrik dağıtım sistemlerini özelleştirmekten başka yollar da olmal diye düşünüyorum. Ayrıca özelleştirmenin yolsuzlukları durdurduğunu hiç zannetmiyorum. Zira iki sene önce açığa çıkan dünya tarihinin en büyük yolsuzluklarından birine adı karışıp bir anda iflas eden ABD'li firma dünyanın en büyük elektrik dağıtım firmalarından birisiydi.

Saygılarımla
Yüksel Çamaş 86
 
 

Yönlendirme Sayfası

Devam >>>

Ana Sayfa | Etkinlikler | Birikimler | Ülke Gündemi | Biz Bize | Dağar | Siteler | Sanat | Başka Şeyler